Jäävätkö muut esteettömyysavustukset hissiavustusten jalkoihin?

5.8.2016

Ikääntyvien määrä väestörakenteessa kasvaa ja samalla yhteiskunta tavoittelee ikääntyvien henkilöiden asumista omissa asunnoissaan mahdollisimman pitkään. Miten taloyhtiöiden tulisi huomioida tämä kehitys?

Uusien taloyhtiöiden osalta rakentamismääräyksissä on otettu huomioon esteettömyys, joten useimmiten asia nouseekin esille vanhemmissa taloyhtiöissä.

Vanhoilla taloyhtiöillä ei ole velvollisuutta tehdä esteettömyyden turvaavia muutoksia rakennuksissa, mutta ennen kuin taloyhtiö kieltäytyy tällaisesta esteettömyyshankkeesta, kannattaa taloyhtiön miettiä tulisiko ennakolta varautua vanhusväestön kasvavaan määrään, koska tällä hetkellä näihin esteettömyysmuutoksiin saa yhteiskunnalta avustuksia. Esteettömät rakennukset ovat helpompia myös muiden kuin ikääntyvien tai liikuntarajoitteisten kannalta. Esimerkiksi lastenvaunujen sekä kyynärsauvojen kanssa kulkevien on helpompi liikkua rakennuksessa.

Taloyhtiöiden kannattaa huomioida, että ARA (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) avustaa taloyhtiöitä myös muussa rakennuksen esteettömyyden turvaamisessa kuin hissien jälkiasennuksessa. Avustettavia toimenpiteitä voivat olla muun muassa kulkuluiskien rakentaminen, ulko-ovien automatisointi, porrashissin asentaminen, oviaukkojen leventäminen sekä kaiteiden asentaminen. Avustukset on tarkoitettu liikkumisesteisen henkilön pääsyyn asuinrakennukseen, asuntoihin tai yhteistiloihin. Näitä avustuksia ei ole kuitenkaan tarkoitettu asuinhuoneistojen sisäpuolisiin korjaustöihin.

Esteettömyysavustuksiin on varattu vuodelle 2016 yhteensä 1,5 miljoonaa euroa ja tähän mennessä (3.8.) on avustuksiin käytetty hieman yli 900.000 euroa.

Taloyhtiöillä on vielä koko loppuvuosi aikaa hakea esteettömyysavustuksia!

Kirjoittaja on kiinteistöliiton lakimies.

  Laura Lithenius

Laura Lithenius

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.