× Maksullinen lakineuvonta on suljettu torstaina 18.4.
× Maksullinen lakineuvonta on suljettu torstaina 18.4.

Kuka maksaa asbestikartoituksen?

9.8.2021

Aikanaan, kun asbestilainsäädäntö vuoden 2016 alusta tiukentui ja laki eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista tuli voimaan, kyseltiin asbestikartoituksen maksajaa Kiinteistöliitosta tiuhaan tahtiin. Sittemmin aihe jäi taka-alalle, kunnes nyt viime aikoina - syystä tai toisesta - asbestikartoituksen maksajaa koskevat kysymykset ovat jälleen lisääntyneet neuvonnassa.

Taloyhtiöissä tehdään remontteja hyvin eri ikäisissä rakennuksissa. Kerrataan siis aluksi lyhyesti muutama asbestiin liittyvä vuosiluku: Työsuojeluhallinnon verkkopalvelun mukaan Suomessa asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa vuosina 1922–1992. Erityisen paljon sitä käytettiin vuodesta 1963 vuoteen 1979. Asbestipitoisten rakennusmateriaalien valmistus ja maahantuonti kiellettiin vuoden 1993 alusta ja myyminen ja käyttöönotto vuoden 1994 alusta.

Lain mukaan rakennuttajan on huolehdittava, että asbestipurkutyötä varten tehdään asbestikartoitus. Edellä kerrotuista vuosiluvuista johtuen tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa tulee yleensä ennen remonttiin ryhtymistä teettää asbestikartoitus. On siis varmistuttava siitä, sisältävätkö remontin yhteydessä korjattavat tai purettavat rakenteet tai tekniset järjestelmät asbestia. Kartoituksia tekevät pätevät ammattilaiset ovat esimerkiksi rakennusterveysasiantuntijoita tai asbesti- ja haitta-aine asiantuntijoita (AHA-asiantuntijoita).

Asunto-osakeyhtiöissä mietitään, maksaako yhtiö asbestikartoituksen vai maksaako sen osakkeenomistaja. Maksaja määräytyy sen mukaan, kumman remontista on kyse. Jos osakkeenomistaja teettää huoneistossaan muutostyötä, hän maksaa myös tarvittavan asbestikartoituksen. Jos sen sijaan on kyse yhtiön urakasta, tai yhtiön vastuulle kuuluvasta korjauksesta, asbestikartoituksen teetättää yhtiö ja myös laskun maksaa yhtiö. Sama jako koskee luonnollisesti myös asbestipurkutöiden kustannuksia.

Jos kartoituksen tuloksena todetaan, että korjattavat tai purettavat materiaalit sisältävät asbestia, purkutyöt on tehtävä asbestipurkutyönä. Asbestipurkutyö on luvanvaraista ja se on ollut sitä jo vuodesta 1988 alkaen. Tarvittavan luvan olemassaolon voi tarkistaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämästä rekisteristä.

 Virpi Hienonen

Virpi Hienonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.