Osoitteenmuutos Plaza
Etusivu Jäseneksi Taloyhtiöille Vuokrataloille Vuokranantajille Medialle
Etusivu > Uutiset > Aurinkosähkö kiinnostaa taloyhtiöissä - vältä kuusi sudenkuoppaa

Aurinkosähkö kiinnostaa taloyhtiöissä - vältä kuusi sudenkuoppaa
18.4.2016

Kiinteistöliiton tuoreen selvityksen mukaan lähes 45 prosentissa vastaajien taloyhtiöistä on keskusteltu mahdollisuuksista aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen. Kiinteistöliiton energia-asiantuntija Petri Pylsy muistuttaa, että aurinkoenergian käyttöön taloyhtiöiden sähköntuotannossa liittyy teknisten kysymysten lisäksi monia taloudellisia, hallinnollisia ja juridisia näkökulmia.

Taloyhtiöt voivat hyödyntää aurinkoenergiaa aurinkolämpönä tai aurinkosähkönä. Auringon säteilyä saadaan Suomessa sähkön ja lämmön tuotantoon keskimäärin kahdeksan kuukautta vuodessa.

- Uusiutuvan energian hyödyntämistä pohtivan taloyhtiön kannattaa tehdä esiarviointi ja hankesuunnittelu huolella, pohtia tavoitteensa ja eri vaihtoehdot kustannuksineen niiden saavuttamiseksi. Jos taloyhtiö päätyy aurinkosähköjärjestelmään, on sen toteuttamiseen monia hankintamalleja, joiden toteutettavuus kyseiselle taloyhtiölle tulee selvittää ennen lopullisten ratkaisujen tekemistä, suosittaa Petri Pylsy.

Sähkö kannattaa käyttää omaan kulutukseen

- Aurinkosähköjärjestelmien takaisinmaksuaika on 15-20 vuoden luokkaa. Jokaisessa kiinteistössä arvio on kuitenkin tehtävä erikseen, sillä sähkön kulutus ja järjestelmien tuotot vaihtelevat kiinteistökohtaisesti. Taloyhtiön on selvitettävä kiinteistösähkön tuntitason kulutus, jotta voidaan arvioida missä määrin sähkön tuotanto ja kulutus kiinteistössä kohtaavat.

Petri Pylsyn mukaan tuotettu sähkö kannattaa käyttää mahdollisimman suuressa määrin taloyhtiön omaan kulutukseen. Energiahinnan lisäksi taloyhtiö välttyy tällöin myös sähkön siirtomaksuilta ja veroilta. Kun taloyhtiö myy sähköä verkkoon, ei saatu hinta sisällä siirtomaksun tai verojen osuutta. Lisäksi jakeluverkkoyhtiö voi periä pientuottajan verkkoon syöttämästä sähköstä verkkopalvelumaksua.

Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika on järjestelmien viime vuosina ottamista kehitysaskeleista huolimatta pitkä, kun ottaa huomioon kerrostaloasukkaan asumisajan kiinteistössä.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on yhtiökokousasia

Aurinkosähköjärjestelmä voidaan toteuttaa lukuisilla eri malleilla. Perinteisessä toimintamallissa taloyhtiö investoi itse aurinkosähköjärjestelmään. Tuotettu sähkö käytetään kiinteistösähkön kulutuksen kattamisessa ja mahdollinen ylijäämäsähkö myydään tehdyn sopimuksen mukaisesti valtakunnan verkkoon. Kiinteistöliiton selvityksessä vastaajat pitivät tätä tapaa mielekkäimpänä vaihtoehtona hankkia aurinkosähköjärjestelmä taloyhtiölle.

Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että päätös aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta tehdään yhtiökokouksessa.

- Laki jaottelee toimenpiteet kunnossapitotyöhön ja uudistuksiin. Kunnossapitotyöhön riittää yhtiökokouksen enemmistöpäätös. Sen sijaan uudistuksiin vaaditaan kaikkien osakkaiden suostumus, jos uudistus ylittävät tavanomaisena pidettävän tason, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Uudistuksen tavanomainen taso määräytyy muun muassa lähiympäristön ja valtakunnallisen asumistason, tekniikan kehittymisen ja myös uudistuksen kustannusten perusteella. Aurinkosähkö lienee tavanomaisen tason mukainen, kunhan osakkaille kohdistuva maksurasitus pysyy kohtuullisena.

Vinkkejä taloyhtiölle aurinkosähköinvestointiin:

Vältä aurinkosähköjärjestelmän hankkimisen sudenkuopat

1. Tiedä taloyhtiön korjaus- ja kunnossapitotarpeet, ajattele aina kokonaisuutta
2. Punnitse vaihtoehdot, panosta hankesuunnitteluun ja taloyhtiön sisäiseen viestintään
3. Arvioi järjestelmän taloudellinen kannattavuus huolella tuntitason tuotto- ja kulutustietoihin pohjautuen
4. Ota huomioon päätöksenteolle asetetut hallinnolliset ja juridiset vaatimukset sekä tarvittavat luvat
5. Hanki mahdollinen järjestelmä osaavalta ja pätevältä toimittajalta avaimet käteen -periaatteella
6. Huolehdi järjestelmän huolto- ja kunnossapidosta ja toiminnan seuraamisesta

Aurinkosähkö

Aurinkosähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla. Tuotettu tasavirtasähkö muutetaan vaihtovirraksi ja se voidaan käyttää kiinteistössä tai myydä sähkön myyjälle. Tuotetun sähkön varastointi ei vaadittavien akkujärjestelmien korkean hinnan takia ole kannattavaa. Sähköä ostavat yhtiöt hinnoittelevat sähkön pääsääntöisesti tunneittain vaihtuvan spot-hinnan mukaan.

Aurinkolämpö

Aurinkolämpö kerätään aurinkokeräimillä. Lämpö siirretään keräimestä vesi-glykolinesteen avulla energiavaraajaan, jossa se voidaan varastoida ja käyttää hyväksi rakennusten lämpimän käyttöveden tuotannossa ja/tai lämmityksessä.

Lisätietoa:


Energia-asiantuntija Petri Pylsy

Kiinteistolehti_logo_pieni_nega.png

Kiinko_pieni_185x43.gif

Kiinteistöalan Kustannus Oy

ktilogo_pieni.pngTilaajavastuu