Kerrostaloyhtiöiden kustannukset noin kahdeksan prosentin nousussa 2022

21.9.2022

Kustannukset ja hinnat ovat nousseet voimakkaasti energiamarkkinoiden ja sodan myllerryksessä. Tämä heijastuu voimalla myös asumiseen ja kiinteistönpitoon. Tilastokeskuksen mukaan Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi (KYKI) nousi toisella neljänneksellä noin 10 prosenttia ja asuinkerrostalojen kohdalla kahdeksan prosenttia.

Kiinteistöliiton tuoreen Indeksitalo-vertailun tuloksista nähdään, että kuntakohtaisten maksujen vuosinousu oli miltei 13 % syyskuussa. Indeksitalo-vertailussa ei ole mukana yksityiset palveluhankinnat, esim. hallinto- ja kiinteistöpalveluiden kustannukset eikä korjaaminen. Kun kaikki muutkin hoitokulujen erät huomioidaan, kerrostaloyhtiöiden kokonaiskustannukset nousevat karkeasti kahdeksan prosenttia tänä vuonna.  

Kaupunki- ja taloyhtiökohtaiset vaihtelut suuria

Kaupungista toiseen, ja taloyhtiöstä toiseen vaihtelu yllä olevan ympärillä on huomattavaa, useasta syystä. Kaupunkikohtaisesti voidaan arvioida, että Indeksitalo-kaupungeissa kustannusten kokonaisvaihtelu on karkeasti haarukassa 5–13 % vuonna 2022. Edullisen kehityksen ääripäässä Iisalmi ja voimakkaimman nousun päässä Kouvola. Reaalimaailmassa kullakin taloyhtiöllä on ihan oman kulurakenteensa ja esimerkiksi sähkösopimuksen tilanne. Tämä aiheuttaa huomattavasti lisävaihtelua yo. laskennallisten kuntakohtaisten haarukoiden ympärille vuonna 2022.

Sähkölämmitteisillä kustannusten nousu huomattavasti ripeämpää

Sähkölämmitteisillä yhtiöillä kustannusnousu on pääsääntöisesti kaukolämmitteisiä voimakkaampaa tänä vuonna, mutta sekin tilanne vaihtelee tapauksesta toiseen (sähkösopimuksen ”asento” on tässä merkittävä tekijä). Kiinteistöliitto on valmistelemassa myös sähkölämmitteisen rivitaloyhtiön kuntavertailua, joka on pyrkimyksenä julkaista ensimmäisen kerran alkuvuonna.

Koska vuosi 2022 on ollut toistaiseksi lämmin, lämmitysenergiaa on säästynyt huomattavasti vuoteen 2021 verrattuna, mikä on osin leikannut taloyhtiöiden hoitokulujen kasvua. Tämä on lohdullinen asia. Tämän kolikon kääntöpuolena on kuitenkin se, että tämä on muistettava myös vuonna 2023. Mikäli energian hintojen nousun lisäksi ensi vuodeksi tulisi kylmät kelit, rahaa palaa entistäkin enemmän. Säästötoimet ja energiatehokkuuden parantaminen ovatkin avainasioita juuri nyt.

Kiinteistöliitto julkistaa vuoden 2023 alustavan Talousarvio-ohjeensa näillä näkymin 6.10. Siinä summataan tuoreimmat budjetointiin vaikuttavia asiat, ja tammikuun alussa kuntakohtaista aineistoa päivitetään yhdessä jäsenyhdistyksiemme kanssa.

Rakennuskustannusten nousu onneksi hidastunut

Tiukan talouden aikana positiivisen puoleinen asia on se, että Tilastokeskuksen tuorein lukema Rakennuskustannusindeksissä osoittaa rauhoittumisen merkkejä. Elokuussa vuosinousua oli 6,8 %. Se on tietenkin suuri lukema edelleen, mutta suunta on nyt oikea. Toivottavasti kustannus- ja hintalaukka saadaan rauhoittumaan. Muuten myös korjaushankkeiden suunnittelu ja rahoittaminen vaikeutuu entisestään.

 Jukka Kero

Jukka Kero

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton pääekonomisti

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.