Pihan pelisäännöt

Kevään myötä elämä siirtyy pihoille ja parvekkeille, ja silloin taloyhtiössä saattavat nousta puheenaiheeksi yhteisten piha-alueiden pelisäännöt. 

Kenelle piha on tarkoitettu?

Asukkailla on oikeus käyttää pihaa normaaliin elämään, eikä taloyhtiö voi liikaa rajoittaa sitä, mitä pihalla saa tehdä. Lasten pihaleikit kuuluvat normaaliin elämään. Esimerkiksi jalkapallon pelaamista taloyhtiö ei voi kokonaan kieltää. Taloyhtiö voi kuitenkin tehdä päätöksen, että pelaaminen on sallittua vain tietyllä alueella. Rajoituksen taustalla on usein turvallisuus. Pallon potkiminen ja muukin leikkiminen esimerkiksi pysäköintialueella ja sen läheisyydessä voi olla järkevää kieltää. 

Taloyhtiön piha ei ole julkista aluetta. Jos ulkopuoliset käyttävät pihaa häiriöksi asti oikaisureittinään tai oleskelupaikkanaan, taloyhtiön hallitus voi päättää esimerkiksi yksityisalueesta muistuttavien kylttien asentamisesta tai piha-alueen aitaamisesta. 

Jos piha ei yhtiöjärjestyksen määräyksen perusteella kuulu osakkeenomistajille, kuuluvat ne yhtiölle. Vaikka "huoneistokohtaiset" pihat olisivat aidattuja ja vakiintuneesti osakkaiden yksinomaisessa käytössä, kuuluu niiden hallintaoikeus yhtiölle, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. 

Leikkipaikka kuntoon

Taloyhtiöiden leikkipaikat ja siellä käytettävät välineet ovat kuluttajaturvallisuuslain mukaisia kuluttajapalveluita ja kulutustavaroita. Leikkipaikan tulee olla turvallinen käyttäjälleen riippumatta siitä, asuuko yhtiössä lapsia tai minä vuonna taloyhtiö on rakennettu. Leikkivälineiden turvallisuudesta on olemassa omat turvallisuusstandardit, ja taloyhtiön kannattaa varmistaa, että hankittavat välineet ovat standardin mukaisia. 

Kiinteistöliitto ei turvallisuussyistä suosittele trampoliinin sijoittamista taloyhtiön yhteiselle alueelle, vaikka asukkaat tätä toivoisivatkin. Kiinteistönomistaja vastaa piha-alueensa turvallisuudesta. Taloyhtiöllä on sen vuoksi velvollisuus aktiivisesti seurata yhtiön pihalla olevien leikkivälineiden kuntoa ja turvallisuutta. Tästä syystä trampoliini taloyhtiön yhteisellä alueella on aina riski kiinteistönomistajalle. 

Lue lisää:

Futarit taloyhtiön pihamaalla

Kesä tuo mukanaan pomppufiiliksen! 

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.