× Lakineuvonta jäsenille sulkeutuu to 12.12. klo 12.00 ja on kiinni myös perjantaina 13.12. koulutuspäivän takia. Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on kiinni.
× Lakineuvonta jäsenille sulkeutuu to 12.12. klo 12.00 ja on kiinni myös perjantaina 13.12. koulutuspäivän takia. Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on kiinni.

Taloyhtiö on osakkaiden omistama asuintalo

Taloyhtiö on nimitys, jota yleisesti käytetään asunto-osakeyhtiöstä. Asunto-osakeyhtiö on suomalainen osakeyhtiön erityismuoto, josta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Asunto-osakeyhtiölaki sekä kunkin taloyhtiön oma yhtiöjärjestys määrittelevät taloyhtiön ja sen osakkaan väliset oikeudet, velvollisuudet ja vastuut.

Asunto-osakeyhtiössä osakkeet tuottavat oikeuden hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä huoneistoa tai muuta osaa yhtiön hallinnassa olevasta rakennuksesta tai kiinteistöstä. Tällaisia huoneistoja ovat mm. asuinhuoneistot, liikehuoneistot, varastot tai autotallit. Taloyhtiön hallinnoimat asuinrakennukset voivat olla kerrostaloja, rivitaloja, paritaloja tai yhden asunnon taloja eli erillistaloja.

Taloyhtiössä ylin päätösvalta on yhtiökokouksella, jossa äänivaltaa käyttävät osakkaat. Varsinainen yhtiökokous on järjestettävä vuosittain. Tarvittaessa voidaan järjestää lisäksi ylimääräisiä yhtiökokouksia. Osassa taloyhtiöitä yhtiöjärjestys määrää, että on pidettävä kaksi yhtiökokousta vuodessa eli yksi keväällä ja toinen syksyllä.

Mistä taloyhtiö saa apua?

Taloyhtiön hallitus saa apua asioiden hoitamiseen Kiinteistöliitolta ja liiton alueellisilta yhdistyksiltä. Neuvontaa, koulutusta ja tietoa eri muodoissa on tarjolla taloyhtiön hallituksen lisäksi isännöitsijöille sekä tilin- ja toiminnantarkastajille.

Taloyhtiön osakkaille on tietoa Kiinteistöliiton sivuilla, webinaareissa, videoina, oppaina, lehdissä ja muussa muodossa. Kiinteistölehden verkkosivuilta löytyy myös hyödyllistä tietoa niin osakkaille kuin taloyhtiön johdolle.

 

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.