Yhtiökokouskutsun toimittaminen jakamattomalle kuolinpesälle
29.4.2025
Monissa yhtiöissä toimitetaan tällä hetkellä ahkerasti yhtiökokouskutsuja. Onkin syytä kerrata, miten kutsujen kanssa toimitaan, jos osakas on kuollut. Kenelle yhtiökokouskutsu tällöin toimitetaan? Jos toisena osakkaana on leski, riittääkö kutsun toimittaminen vain leskelle? Entä voiko leski käyttää äänioikeutta huoneiston osalta ennen perunkirjoituksen toimittamista?
Asunto-osakeyhtiölain mukaan kirjallinen kokouskutsu on toimitettava jokaiselle osakkeenomistajalle, jonka postiosoite on yhtiön tiedossa tai joka on ilmoittanut sähköpostiosoitteen tai muun tietoliikenneyhteyden kutsun toimittamista varten. Osakkaan yhteystiedot tallennetaan osakehuoneistorekisteriin osakkeenomistajan ilmoituksen perusteella.
Normaalisti yhtiö toimittaa kutsut huoneistotietojärjestelmästä saataviin osakkaiden osoitteisiin. Jos joku osakkeenomistaja on kuollut, eivät jakamattoman kuolinpesän osakkaat ja heidän osoitetietonsa kuitenkaan päivity huoneistotietojärjestelmään automaattisesti. Jakamattoman kuolinpesän osakkaiden tulee hakea Maanmittauslaitokselta selvennyskirjausta, jos he haluavat, että jakamattoman kuolinpesän osakkaat käyvät ilmi osakehuoneistorekisteristä. Selvennyskirjausta ei voi hakea, ennen kuin perunkirjoitus on tehty. Kun selvennyskirjaus osakehuoneistorekisteriin on tehty jakamattoman kuolinpesän osakkaiden hakemuksesta, käyvät heidän samalla ilmoittamansa osoitteet ilmi huoneistotietojärjestelmästä. Jakamattoman kuolinpesän osakkaat voivat tällöin ilmoittaa halutessaan kuolinpesälle yhden tai useamman edustajan, joille kutsut jatkossa toimitetaan. Jos edustajaa ei ole ilmoitettu, tulee kutsut toimittaa kaikille kuolinpesän osakkaille erikseen heidän huoneistotietojärjestelmästä ilmeneviin osoitteisiinsa.
Jos perunkirjoitusta ei ole vielä ehditty pitää ja selvennyskirjausta ei ole haettu, kenet yhtiö kutsuu yhtiökokoukseen? Kutsuja ei luonnollisesti voi lähettää, jos ei ole tiedossa, keille kaikille kutsu tulisi toimittaa. Jakamattoman kuolinpesän osakkaat käyvät ilmi perukirjasta ja sen liitteenä olevasta sukuselvityksestä. Jos perunkirjoitusta ei ole vielä ehditty pitää, eivät kuolinpesän osakkaat ole vielä luotettavasti selvillä. Tällöin kutsua ei voida toimittaa kuolinpesän osakkaille.
Jos kuollut osakas on omistanut osakkeet yhdessä lesken kanssa, tulee kokouskutsu kuitenkin aina toimittaa leskelle. Lesken omistaessa osan asunto-osakkeesta, on hänellä oikeus osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää siellä puheoikeutta. Ennen perunkirjoitusta leski ei kuitenkaan voi saada äänioikeutta yhtiökokouksessa. Osakeryhmä on jakamaton, eli leski ei koskaan voi äänestää esimerkiksi omistusosuuttaan vastaavalla osuudella huoneiston osakkeista. Kun ennen perunkirjoitusta ei ole varmuutta siitä, keiden kaikkien tulisi valtuuttaa leski (tai joku muu) äänioikeutta käyttämään, ei kukaan voi ennen perunkirjoitusta käyttää osakeryhmän äänioikeutta yhtiökokouksessa.