Hallituksen puheenjohtajan valinta

20.5.2019

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiöllä on oltava hallitus. Yhtiökokous valitsee hallituksen jäsenet. Jos hallituksessa on useita jäseniä, hallitukselle on valittava puheenjohtaja.

Yleensä vastavalittu hallitus valitsee puheenjohtajan keskuudestaan yhtiökokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa. Näin toimitaan, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muunlaisia määräyksiä puheenjohtajan valinnasta tai yhtiökokous ole hallituksen valinnan yhteydessä valinnut myös hallituksen puheenjohtajan. Mikäli ehdokkaita puheenjohtajaksi on enemmän kuin yksi, tulee järjestää vaali. Tällöin puheenjohtajaksi valitaan se ehdokas, joka saa eniten ääniä. Tasatilanteessa arpa ratkaisee, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä tai yhtiökokouksessa ole päätetty muunlaisesta menettelystä.

Hallitukseen valinta kuin myös hallituksen puheenjohtajana toimiminen edellyttää valitun suostumusta. Mikäli kukaan yhtiökokouksen valitsemista hallituksen jäsenistä ei ole suostuvainen ryhtymään hallituksen puheenjohtajaksi, tulee yhtiökokous kutsua koolle päättämään uudelleen hallituksen valinnasta. Tämän vuoksi olisikin hyvä kartoittaa etukäteen halukkaita tehtävään. Isännöitsijä saa olla hallituksen puheenjohtajana vain, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään tai kaikki osakkeenomistajat siihen suostuvat. On myös huomattava, että hallituksen varajäsentä ei voida valita hallituksen puheenjohtajaksi.

 

 Pauliina Haapsaari

Pauliina Haapsaari

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.