× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Joku roti

11.1.2019

Vuoden vaihtuminen toi mukanaan ryhtiliikkeen. Kuhinaa on niin kuntosaleilla kuin hiihtoladuillakin. Kahvi on vaihtunut teehen ja lihapadat salaattiin. Kieltojen lista on pitkä. Olo on energinen ja virtaa riittää laittamaan kuntoon myös taloyhtiön viihtyvyysasiat. Mikäs sen tehokkaampaa kuin viritellä kieltolappusia myös naapureiden iloksi rapun ilmoitustaululle. Mitäs vikaa siinä nyt on?

Järjestysmääräykset ovat taloyhtiön sisäinen laki siinä missä yhtiöjärjestyskin. Järjestysmääräykset kannattaa vahvistaa yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksin. Järjestysmääräyksiä vahvistettaessa myös muilla asukkailla kuin osakkailla on oikeus osallistua järjestysmääräysten käsittelyyn yhtiökokouksessa, jos yhtiössä on vähintään viisi osakehuoneistoa, joilla on eri omistajat. Päätöksen järjestysmääräyksistä tekevät kuitenkin osakkaat.

Järjestysmääräykset eivät ole ikuiseksi tarkoitetut, vaan ne vaativat kriittistä tarkastelua ja säännöllistä päivittämistä siinä missä yhtiöjärjestyskin. Pelisääntöjen noudattamisintoa lisää se, että ne vastaavat kutakuinkin tämän päivän käsitystä tavanomaisesta asumisesta ja elämisestä sekä voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Järjestysmääräysten uudistustyö kannattaa aloittaa vertaamalla voimassa olevia järjestysmääräyksiä tuoreisiin mallijärjestysmääräyksiin, joissa on huomioitu mm. voimassa olevan lainsäädännön vaateet. Järjestysmääräyksiä voidaan toki höystää tarvittaessa taloyhtiön erityispiirteet huomioivilla lisäyksillä. Erityismääräyksillä on kuitenkin rajansa. Mitään tavanomaisen elämisen piiriin kuuluvaa ei kannata kieltää. Taloyhtiön ainoa puuttumiskeino asumishäiriöihin on nimittäin hallintaanottomenettely ja sen kynnys on vedetty todelle korkealle. Järjestysmääräyksissä kannattaakin keskittyä olennaisimpiin ja välttämättömiin kiinteistön käyttöön, turvallisuuteen, terveellisyyteen sekä asumisviihtyvyyteen vaikuttaviin kieltoihin ja ohjauksiin.

Löytyykö teidän taloyhtiön ilmoitustaululta kellertyneestä paperista haaleasti erottuvat järjestyksen avaimet? Tänä vuonna on oiva aika päivittää myös järjestysmääräykset vastaamaan tätä päivää.

 Jenni Hupli

Jenni Hupli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton päälakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.