Korona digiloikan vauhdittajana taloyhtiöissä

6.4.2020

Eri yhteisöissä on viime viikot totuteltu liikkumisrajoituksiin, etätöihin ja koko perhekunnan tiiviiseen yhteiseloon. Ennen koronaa etätyö merkitsi monelle työrauhaa, nyt kotityöpäiviin pyritään rakentamaan sosiaalista yhteydenpitoa etäyhteyksin. Ensimmäisten päivien videoneuvottelukommervenkit on kuitattu huumorilla ja kokemuksista on otettu opiksi. Yhteydenpidosta on tullut elämänmakuista kunkin arkiympäristön tultua tutuksi niin kollegoille kuin yhteistyökumppaneillekin.

Asunto-osakeyhtiöissä hallitustyöskentely ja päätöksenteko ovat pitkälti nojautuneet nokikkaisiin kokouksiin. Vuonna 2010 voimaan tulleen asunto-osakeyhtiölain tarjoamia etäosallistumisen mahdollisuuksia on ennen koronaa käytetty vain harvassa taloyhtiössä. Tätä taustaa vasten epidemian torjumiseen liittyvät kokoontumisrajoitukset kieltämättä kolahtivat korkealta ja kovaa. Kiinteistöliitossa käärimme nopeasti hihat ja ryhdyimme laatimaan ohjeita ja muita työkaluja koko asunto-osakeyhtiökentän tueksi. Jäsenneuvonnassamme avasimme soittajille hyviä käytänteitä ja valoimme kokeilemisen intoa.

Näitä muutamaa koronaiskun jälkeistä viikkoa taaksepäin katsellessani voin ilokseni todeta, että moni jäsentaloyhtiöistämme on suhtautunut avoimin mielin etäosallistumisvaihtoehtoihin ja pyrkinyt selvittämään, millaisin keinoin yhtiökokouksia voitaisiin kohdeyhtiössä järjestää poikkeusaikana. Hallitustyöskentelyyn on myös soittojen perusteella saatu uutta virtaa puhelin- ja videoneuvotteluin sekä tekemällä tarvittavia päätöksiä sähköpostitse.

Tätä blogia kirjoitettaessa oikeusministeriö on kertonut käynnistäneensä määräaikaisen poikkeuslain valmistelun, jolla on tarkoitus antaa mm. asunto-osakeyhtiöille mahdollisuus siirtää varsinaiset yhtiökokoukset pidettäväksi yli lakisääteisen määräajan. Lisäksi oikeusministeriö on kertonut tekevänsä tarkennuksia mm. etäosallistumista koskeviin säännöksiin.

Kiinteistöliitossa pidämme erittäin tervetulleena käynnistynyttä lainvalmistelutyötä. Tulossa olevista joustoista huolimatta kannustan taloyhtiöitä rohkeasti ottamaan käyttöön

nykyisten ja tulevien pykälien mahdollistamia etäpäätöksenteon muotoja. Näin teemme ison palveluksen koko asumisen kentälle. Digitalisaation hyödyntäminen tulee viemään asunto-osakeyhtiöiden hallintoarjen aivan uudelle tasolle. Hyvä niin!

 Jenni Hupli

Jenni Hupli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton päälakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.