Lemmikit talossa

8.3.2018

Kotieläinten pitäminen kerros- ja rivitaloissa on lähtökohtaisesti sallittua ja niiden pitäminen voidaankin katsoa kuuluvan normaaliin elämään. Toisinaan tulee kuitenkin vastaan kysymys, voidaanko lemmikkien pitämistä taloyhtiössä rajoittaa ja millä perusteella.

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voi olla kielto pitää lemmikkieläimiä. Tällainen kielto soveltuu kuitenkin lähinnä allergiataloihin eli taloyhtiöihin, joissa kotieläinkieltoon on perusteltu syy. Myös taloyhtiön järjestyssäännöissä voi olla kielto pitää lemmikkejä, mutta tällainen kielto ei lähtökohtaisesti sido, koska lemmikit ovat osa normaalia asumista. Vuokrasopimuksessa sen sijaan vuokranantajan ja vuokralaisen on katsottu voivan sopia siitä, että vuokralainen ei saa pitää kotieläimiä tai tarvitsee sellaisen ottamiseen luvan vuokranantajalta. Jos vuokranantaja ei kuitenkaan ole vuokrasopimuksessa nimenomaisesti kieltänyt lemmikkien pitämistä, vuokralaisella katsotaan olevan oikeus ottaa kotieläin.

Lemmikistä muille asukkaille aiheutunut haitta on usein meteliä, kuten esimerkiksi koiran haukkumista, mutta haitta voi olla myös esimerkiksi voimakas hajuhaitta. Tällöin saattaa syntyä peruste huoneiston hallintaan ottamiselle häiriön tai huoneiston huonon pidon vuoksi. Kummassakin tapauksessa kynnys varoituksen antamiseen ja huoneiston mahdolliseen hallintaan ottoon on kuitenkin syytä  pitää korkealla.

Luonnonvaraista eläintä ei saa ottaa kotieläimeksi, joten sellainen ei sovellu kotieläimeksi myöskään kerros- ja rivitalossa. Lemmikkieläimen pitämisessä tulee huomioida muun muassa eläimen karkaamismahdollisuudet ja liikkuminen taloyhtiön yleisissä tiloissa ja piha-alueella, asunnon ilmanvaihto, eläimen liikkumatila sekä paloturvallisuus.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

 Pia Hosia

Pia Hosia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.