× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Mistä on hyvä taloyhtiö tehty?

23.12.2019

Olen noin neljä vuotta työssäni päässyt kuulemaan paljon erilaisia kertomuksia siitä, miten taloyhtiöissä on taloyhtiön arkea pyöritetty, tehty asioita yhdessä ja monia haastaviakin hankkeita ja korjauksia viety läpi onnistuneesti. Vuosi lähenee loppuaan ja päätin ynnätä yhteen sitä, mikä tekee taloyhtiöstä arvokkaan ja hyvän niin osakkaiden, asukkaiden kuin koko yhtiönkin näkökulmasta.

Muun muassa näistä on hyvä taloyhtiö tehty:

Kiinnostuneista osakkaista

Hyvässä taloyhtiössä on osakkaita, joita kiinnostaa yhtiön asiat sekä yhtiön arvon säilyminen. Hyvässä yhtiössä osakkaita osallistetaan ja kuunnellaan, mikä lisää heidän kiinnostusta vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Hyvästä hallituksesta

Hyvän hallituksen jäsenen tulee olla aktiivinen ja innostunut hoitamaan tehtäväänsä. Hallituksen jäsenen tulee tuntea yhtiönsä sekä olla halukas ottamaan selvää uusista esiin tulevista asioista. Hyvässä hallituksessa viedään yhtiön etua eteenpäin hyvässä hengessä ja yhtiön arvon säilyttäen. Hyvässä hallituksessa asiat valmistellaan huolellisesti ja turvautuen asiantuntija-apuun tarvittaessa. Silloin, kun hallitustyöskentely on hyvää ja läpinäkyvää osakkaille, johtaa se siihen, että päätöksiin sitoudutaan.

Hyvästä isännöinnistä

Yksi hallituksen tärkeimmistä päätöksistä on isännöitsijän valinta. Hyvä isännöinti voi tarkoittaa monia eri asioita, kuten sovittujen asioiden hoitamista, ammattitaitoa, luotettavuutta, hyvää viestintää tai suunnitelmallista kiinteistönpitoa. Hallituksen ja isännöitsijän yhteistyön toimivuus on erityisen tärkeää koko yhtiön näkökulmasta.

 Viestinnästä

Hyvässä yhtiössä suunnitellaan vuosittain viestintää ja sitä, miten osakkaille ja asukkaille tiedotetaan asioista ja päätöksistä. Luottamus syntyy, kun kaikilla on tieto siitä, mitä asioita yhtiössä on suunniteltu vietävän vuoden aikana eteenpäin ja mitä päätöksiä hallituksessa on tehty.

Suunnitelmallisesta kiinteistönpidosta

Joku osakas saattaa olla helpottunut, jos taloyhtiössä ei ole vuosiin ollut isoja remontteja eikä niitä kunnossapitotarveselvityksessä ole myöskään mainittu olevan suunnitteilla. Suunnitelmien puute ei kuitenkaan välttämättä kerro siitä, ettei remonteille olisi tosiasiassa tarvetta. Hyvin hoidetussa yhtiössä ei jäädä odottamaan yllättävää korjaustarpeen syntymistä vaan kartoitetaan yhtiön kuntoa tietyin väliajoin, jotta yhtiön arvo säilyy ja jopa nousee.

Suunnitelmallisesta taloudenpidosta

Hyvässä yhtiössä on yhtiön talous hoidettu hyvin. Hyvän yhtiön taloutta hoidetaan pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Kun yhtiön taloutta suunnitellaan, luo se samalla näkemyksen kiinteistön kunnosta, mahdollisista korjauksista ja uudistuksista sekä siitä, miten nämä vaikuttavat kustannuksiin.

Yhteishengestä

Hyvä yhteishenki nostaa asumisviihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä. Yhteishenkeä voi nostattaa esim. talkoissa, yhteisillä pihajuhlilla tai vaikka jouluglögin parissa.

 Laura Lithenius

Laura Lithenius

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.