Olympiaideologiaa taloyhtiöissä

23.2.2018

Talviolympialaiset ovat nostattaneet pulssia paitsi suorituspaikoilla, myös kotikatsomoissa. Mikään ei lähennä meitä suomalaisia tehokkaammin kuin talviurheilulajit. Naapurinkin kanssa on mukava vaihtaa sananen, tehdä leikkimielisiä kisavetoja ja verrata kisaeväsostoksia. Olympialaisten taustalla on kansakuntaamme yhdistävää ideologiaa ja tätä tukevat erilaiset symbolit. Tiedätkö sinä, mitä olympiarenkaat symboloivat?

Perinteisen tulkinnan mukaan renkaat symboloivat olympialaisten kestoa, antiikin aikana olympialaiset kestivät viisi päivää. Kansainvälisen olympiakomitean mukaan renkaat edustavat viittä maanosaa. Tykästyin itse nykymuotoisten olympialaisten perustajan de Coubertinin tulkintaan, jonka mukaan kyse olisi viidestä elämän alueesta, joita urheilu kehittää. Näistä löytyy kättä pitempää myös taloyhtiöille - eikös vain:

Oma-aloitteisuus: Aktiivisella otteella pärjää hallitustyöskentelyssä erinomaisesti. Myös osakkaan kannattaa olla oma-aloitteinen ja lähestyä yhtiön hallitusta ja isännöintiä esimerkiksi kehitysehdotuksilla.

Sitkeys ja periksiantamattomuus: Taloyhtiömaailmassakin on välillä pattitilanteita ja tilanteet kärjistyvät. Tahdolla ja sitkeydellä ratkaisu löytyy kuitenkin ennen pitkää.

Tehokkuus: Käytetään yhtiössä kaikkia resursseja tehokkaasti. Selvitetään mm., mitä palveluja on tilattu ja toimitaan siten, että turhilta lisäkustannuksilta vältytään.

Täydellisyyden tavoittelu: Sitä saa mitä tilaa. Jos tyydytään vähään – saadaan pikkulusikalla. Tärkein on tietysti määritellä tavoitetaso. Välillä riittää hyppysellinen – toisinaan tarvitaan lapiollinen.

Vaaran halveksunta: Maltti on valttia. Osaamisen rajat on tunnistettava ja käännyttävä asiantuntijan puoleen tarvittaessa.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton päälakimies.

 Jenni Hupli

Jenni Hupli

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.