On aika suursiivouksen

8.5.2015

Luonto pesee kasvonsa ja uusi vihreä raikkaus peittää alleen menneen talven jälkeensä jättämän harmauden. Taloyhtiöissä kevät on paitsi yhtiökokousten myös talkoiden ja kevätsiivousten aikaa. Monessa talossa mietitäänkin pyöräsuojiin ja muihin taloyhtiön hallinnassa oleviin tiloihin kertyneiden käyttämättä olevien harrastevälineiden hävittämistä. Asiaan vaikuttaa yhtäältä perustuslaissa turvattu omaisuuden suoja ja toisaalta hylätyn omaisuuden käsite. Joissakin tapauksissa voi kuitenkin olla kyse löytötavarasta.

Yksityinen omaisuus nauttii perustuslain suojaa, johon puuttuminen voi käytännössä muodostua rikoslaissa rangaistavaksi säädetyksi omankädenoikeudeksi. On tärkeää selvittää riittävässä laajuudessa omaisuuden mahdollinen omistaja. Tämä voidaan tehdä vaikkapa tiedottamalla osakkaita ja asukkaita velvollisuudesta merkitä tai poistaa taloyhtiön tiloissa oleva omaisuutensa määräpäivään mennessä uhalla, että se muutoin katsotaan hylätyksi. Merkitsemiselle annettavan ajan on oltava riittävä, käytännössä vähintään yksi kuukausi, kesäloma-aikaan pidempikin. Jälkipyykin välttämiseksi voidaan harkita todisteellista tiedoksiantoa.

Kun määräpäivä koittaa ja rivakka talkooväki ryhtyy kantamaan isännättömiä ja emännättömiä pyöriä pihalle, on nämä syytä luetteloida ja tarvittaessa valokuvata. Hylättynä pidettävää omaisuutta kannattaa säilyttää taloyhtiössä vielä jonkin aikaa, esimerkiksi 1-2 kuukautta, jona aikana omistaja voi vielä noutaa omaisuutensa ennen sen toimittamista eteenpäin. Omaisuuden ottamisesta säilöön on syytä tiedottaa vielä uudelleen, varsinkin jos haaviin on tarttunut huomattava määrä tai muuta kuin vähäarvoista omaisuutta. Säilytysajan jälkeen omaisuus katsotaan hylätyksi, jolloin taloyhtiö voi vapaasti määrätä siitä.

Arvokkaampaa omaisuutta käsitellään pikemminkin löytötavarana, johon sovelletaan löytötavaralakia. Löytötavarat on lähtökohtaisesti luovutettava omistajalleen tai poliisille. Löytötavaraksi katsottavien polkupyörien tai mopojen omistusoikeus ei siirry löytäjälle säilytysajan jälkeenkään. Poliisi voi ne säilytysajan jälkeen huutokaupata, jolloin löytäjällä on oikeus kolmasosaan kauppahinnasta.

 Tapio Haltia

Tapio Haltia

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton neuvontalakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.