× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Osakkaiden muutostyöt ja yhtiön remontit

12.9.2023

Kun yhtiö suunnittelee korjaushanketta, joudutaan usein pohtimaan osakkaiden tekemiä muutostöitä. Jos osakas on asentanut parvekkeelleen ilmalämpöpumpun ja se täytyy poistaa parvekeremontin takia, kuka vastaa poistamisen aiheuttamista ylimääräisistä kustannuksista? Entä kuka vastaa kustannuksista, jos osakkaan muutostyönä rakentama terassi on purettava yhtiön suunnitteleman salaojaremontin tieltä?

Osakas vastaa lähtökohtaisesti muutostyön kunnossapidosta. Näin ollen esimerkiksi osakkaan muutostyönä asentama ilmalämpöpumppu tai osakkaan rakentama terassi on osakkaan kunnossapitovastuulla. Yhtiön tulee puolestaan tarvittaessa ennallistaa huoneiston sisäosat, jos ne vahingoittuvat yhtiön suorittaman korjaustyön yhteydessä. Tämä ennallistamisvelvollisuus rajoittuu yhtiön perustasoon. Jos esimerkiksi huoneistopihojen terassit eivät kuulu yhtiön perustasoon, voi salaojaremontin yhteydessä ennallistamisen osalta tulla kyseeseen lähinnä nurmikon ja istutusten uusiminen.

Osakas vastaa niistä ylimääräisistä kustannuksista, joita muutostyön purkamisesta ja mahdollisesta uudelleenasentamisesta yhtiön vastuulle kuuluvien korjaustöiden yhteydessä aiheutuu. Jos siis osakas on esimerkiksi asentanut parvekkeelleen ilmalämpöpumpun, vastaa osakas ilmalämpöpumpun poistamisesta ja uudelleenasentamisesta, jos se on tarpeen parvekeremontin yhteydessä. Vastaavasti osakas vastaa osakasmuutostyönä rakennetun terassin purkamisesta ja uudelleenrakentamisesta salaojaremontin yhteydessä.

Tilanne voi tulla usein osakkaille yllätyksenä, koska kyse on yhtiön remontista eikä esimerkiksi osakkaan asentamassa laitteessa ole mitään vikaa. Muutostyö voi myös olla aiemman osakkaan tekemä, jolloin vastuu muutostyön kunnossapidosta on edelleen uudella osakkaalla. Yhtiön kannattaakin viestiä asiasta osakkaille hyvissä ajoin, jos asiasta ei ole sovittu jo muutostyöilmoituksen käsittelyn yhteydessä. Osakkaan kanssa on suositeltavaa sopia kirjallisesti, jos esimerkiksi muutostyönä asennettu terassi puretaan ja asennetaan uudelleen yhtiön urakoitsijan toimesta remontin yhteydessä.

 Minni Yli-Olli

Minni Yli-Olli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton juristi.

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.