Sietämätön meteli, harkitsematonta käytöstä

13.3.2015

Liekö syynä kevät tai lähestyvä yhtiökokousaika, mutta viime aikoina lakineuvonnassa ovat yleistyneet kovasti kysymykset järjestys- ja muista häiriötilanteista yhtiöissä. Erilaista häiriötä koetaan yhtiöissä jopa siinä määrin, että monessa yhteydenotossa pohditaan, onko kyseessä rikos tai onko muutoin syytä kääntyä esimerkiksi poliisin puoleen. Taloyhtiön edustaja saattaa olla hankalassa tilanteessa joutuessaan sovittelemaan yhteen erilaisten asukkaiden erilaisia näkemyksiä.

Kysymyksiä tulee esimerkiksi koskien siivoamista. Mihin aikaan on sopivaa tampata mattoja huoneistoparvekkeella tai imuroida? Entä jos yhtiön järjestyssäännöt kieltävät koiran ulkoiluttamisen yhtiön pihalla? Närää saattaa aiheuttaa myös esimerkiksi vuorotyötä tekevän naapurin yöllinen suihkussa käynti, tai pianonopettajana toimivan asukkaan kotiopetus.

On selvä lähtökohta, että niin sanottua normaalia elämää yhtiö ei voi kieltää tai rajoittaa järjestyssäännöillä tai muutoinkaan. Esimerkiksi koirien pitämistä yhtiössä ei voida kieltää. Sen sijaan hiljainen yöaika yhtiön järjestyssäännöissä voidaan rauhoittaa.

Jos jollakulla on vaikka juuri vuorotyön vuoksi tarve käydä suihkussa yöaikaan, tai saunoa muuten vaan myöhäiseen aikaan, poliisia tai isännöitsijälle ilmoittamista parempi ratkaisu on usein ihan vanhanaikainen keskustelu naapurin kanssa. Mahdollisesti kyseinen naapuri ei ole ymmärtänyt saunomisensa häiritsevän muita. Kenties ymmärrystä yöllisille suihkureissulle tai riehakkaille uhmaikäisille on vastaavasti enemmän, jos asiaa on käynyt etukäteen pahoittelemassa. Monelle asukkaalle voi myös olla kova järkytys saada tietää tahtomattaan aiheuttamastaan häiriöstä vasta vastaanottaessaan hallintaanottovaroituksen.

Oma lukunsa ovat tilanteet, joissa asukas kokee tulleensa uhatuksi, muusta syystä pelkää tai epäilee jotain rikollista tapahtuneen. Jos tilanne on uhkaava, on usein parempi kutsua poliisi paikalle. On kuitenkin hyvä muistaa, että tapahtumien rikosoikeudellinen arviointi on oma asiansa eikä tapahdu yhtiön toimesta. Rikosten selvittäminen kuuluu poliisille. Yhtiössä koettu häiriö saattaa kyllä tulla arvioitavaksi esimerkiksi kotirauhan rikkomisena, mutta yhtiössä häiriön juridinen arviointi tapahtuu yleensä asunto-osakeyhtiölain hallintaanottoa koskevien säännösten perusteella. Hallintaanoton kannalta tärkeää on kirjata ylös, kun häiriöilmoituksia tehdään: kuka ilmoittaa, minkälaisesta häiriöstä on kyse, mihin aikaan ja kuinka pitkään häiriö on jatkunut. Häiriötä kokeneiden osakkeenomistajien tulee myös tarvittaessa varautua todistamaan asiasta oikeudenkäynnissä.

Katri Salokorpi

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.