× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Syksyn alku on hyvää aikaa haistella uusia tuulia

3.9.2019

Vaikka pahempia ukkosia ei ehkä enää ole odotettavissa, on ilmassa kuitenkin runsaasti sähköä. Aikanaan sähkö toi valon pirtteihin. Nyt on käsillä sähköistämisen toinen aalto, joka nivoutuu osaksi laajempaa yhteiskuntamme digitalisaatiota. Taloyhtiöitä kehitys koskettaa monella tavalla: on sähköautoa, aurinkosähköä, tietoliikenneyhteyksiä ja sähkölukkoja. Jopa asunto-osakkeet ovat muuttumassa sähköisiksi. Vaikka välillä tuntuisi siltä, että oltaisiin kuin ukkosmyrskyn silmässä, voidaan hyvällä varautumisella ja huolellisella valmistelulla valjastaa uudistukset kaikkien hyödyksi.

Nopea tiedonkulku on sähköistyvän tietoyhteiskunnan perusedellytys. Sen mahdollistamiseksi on huolehdittava laadukkaista tietoverkoista, niin langattomasti kuin kiinteän yhteydenkin välityksellä. Kiinteistön sisäverkkojen osalta asia on syytä huomioida sellaisten merkittävien korjaushankkeiden yhteydessä, joissa rakenteita avataan. Esimerkiksi laajat LVIS-saneeraukset tai sähkönousujen uusimishankkeet ovat oiva tilaisuus varustaa taloyhtiö nopealla sisäverkolla. Tarkempia määräyksiä sisäverkkoa koskien on löydettävissä Traficomin määräyksestä M65.

Uudenlaiset sähköiset liikkumismuodot ovat tulleet tutuksi jo monessa taloyhtiössä. Valtiovallankin taholta on päätetty tukea sähköistä liikennettä. Tätä varten on mahdollistettu valtion tuki sähköautojen latausmahdollisuuden toteuttamiseen taloyhtiöissä. Tuen myöntää asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ja sitä voi saada, kun yhtiöön toteutetaan sähköauton latausvalmius vähintään viidelle autopaikalle.

Asunto-osakkeiden sähköistyminen tapahtuu osana siirtymistä sähköiseen osakehuoneistorekisteriin ja huoneistotietojärjestelmään. Jo kuluvan vuoden alusta on uudet perustettavat asunto-osakeyhtiöt perustettu suoraan tähän järjestelmään, siis ilman perinteisiä paperisia osakekirjoja. Jo olemassa olevien yhtiöiden osalta siirtyminen tapahtuu siirtymäajan puitteissa siten, että ensiksi taloyhtiön on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpidettäväksi. Tämä tulee tehdä vuoden 2022 loppuun mennessä. Sen jälkeen paperiosakkeet voidaan muuntaa sähköiseen muotoon ja näin tehdäänkin esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä.

 Tapio Haltia

Tapio Haltia

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton neuvontalakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.