Tietämättömyys aiheuttaa turhia riitoja

17.11.2020

Lakimiehen mielestä ei löydy juuri mitään sen turhempaa kuin riidat, joille ei oikeasti ole perustetta. Kukaan ei ole toiminut väärin, vaan henkilö kiistää jotakin tai esittää vaatimuksen sellaisella perusteella, joka ei pidä paikkaansa. Henkilö ei välttämättä ole tietoinen sellaisista perusasioista, joista hänen tulisi olla tietoinen. Tässä muutamia esimerkkejä.

Tuore osakas kyseenalaistaa hänelle tulevia maksulappuja, koska hän on maksanut huoneistoa rasittavan lainaosuuden kaupan yhteydessä ja lyhentää nyt lainaa pankille. Hän pohtii siis, mitä maksulappuja taloyhtiöltä vielä tulee. Osakkaan on kuitenkin maksettava yhtiölle hoitovastiketta, vaikka lainaosuus onkin maksettu. Vastikkeenmaksuvelvollisuus on siis ollut ostajalle epäselvä.

Toinen mieleenjäävä tilanne oli, kun soittaja ihmetteli, ettei piha kuulunut kauppaan. Ostaja oli tekemässä muutostöitä pihalleen ja ihmetteli, kun naapurit ja yhtiö puuttuivat asiaan. Eikö piha olekaan hänen? Eikö hän voikaan tehdä siihen muutoksia? Ja näinhän se on, että piha ei ole hänen omansa, vaan osakkeet, jotka antavat oikeuden hallita huoneistoa. Huoneistoon ja osakkaan hallintaan voi kuulua piha tai sitten ei. Joka tapauksessa osakas ei omista pihaa, ja yhtiö voi puuttua pihan muutostöihin ja edellyttää niistä muutostyöilmoitusta.

Onneksi näin ikävät tilanteet on harvinaisia. Molemmissa tapauksissa ymmärrettiin juridinen tilanne, eikä lähdetty kiistämään asiaa, vastikkeenmaksuvelvollisuutta tai muutostyöoikeutta. Yleistä on kuitenkin, että taloyhtiön osakkaat tai asukkaat ovat tietämättömiä heidän oikeuksiinsa tai velvollisuuksiinsa vaikuttavista sekoista. Ja tämä voi todellakin johtaa turhiin riitoihin. Turhat riidat aiheuttavat kustannuksia ja voivat pahimmassa tapauksessa jäädä pitkäksi aikaa häiritsemään ilmapiiriä taloyhtiössä. Huono ilmapiiri taloyhtiössä on erittäin ikävä asia, koska kyse on kuitenkin ihmisten kodeista, joissa on tarkoitus hyvillä mielin viihtyä.

Miten turhia riitoja voitaisiin sitten estää? Kyllä, tiedottamalla ja kertomalla asioista sekä lain sisällöstä. Mutta miten tiedottaa niin, niin että tavoitetaan mielekkäällä tavalla mahdollisimman moni?

Yksi tällainen yritys on Taloyhtiökupla-podcast. Kuplamme avulla toivomme, että tavoitamme mahdollisimman monia mielekkäällä tavalla. Yritämme rennosti ja esimerkkien avulla avata taloyhtiön arkipäivän vaikuttavia pykäliä ja määräyksiä, ja sillä tavalla saada mahdollisimman monet tietoisiksi oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Näin toivottavasti saamme myös estettyä turhia riitoja ja teemme arjesta taloyhtiössä entistä parempaa.

Podcastin löydät Spotifysta, Itunesista sekä Google Podcasteista. Tervetuloa mukaan Taloyhtiökuplaan! 😊

 

 

 

 

 Kristel Pynnönen

Kristel Pynnönen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton apulaispäälakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.