× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Varastojen syyssiivous

5.10.2022

Pyörävarastojen siivoamisesta ja menettelystä muidenkin yhtiön hallintaisten varastojen osalta on vuosien saatossa kirjoitettu moneen otteeseen. Pyöräpysäköinnistä ja sen yhtenä osana myös pyörävaraston siivoamisesta on jopa laadittu Motivan opas taloyhtiöille.

Vähemmälle huomiolle ovat sen sijaan jääneet osakashallintaiset ja osakkaiden yksinomaiseen käyttöön korvauksetta luovutetut yhtiön hallinteiset varastot. Taloyhtiö omistaa yhtiön rakennukset ja niinpä joissakin yhtiöissä on herännyt ajatus siitä, seuraisiko tästä oikeus siivota ja tyhjentää hylätyksi arveltuja tavaroita myös osakashallintaisista tai muista osakkaiden yksinomaisessa käytössä olevista varastoista.

Osan häkkikomeroista voikin todeta olevan hyvin vähällä käytöllä. Niihin sijoitetut tavarat voivat vaikuttaa varastoon vuosikymmeniä sitten unohdetuilta. Varastossa ehkä olevan harvan huonekalun saattaa todeta nähneen jo parhaat päivänsä. On kuitenkin tärkeää huomata, että osakashallintaisia, osakkaan yksinomaisessa käytössä olevia tai osakkaan tai yhtiön vuokralaisen hallintaan vuokrasopimuksen perusteella luovutettuja varastoja yhtiö ei näissäkään tilanteissa voi päättää vain ryhtyä siivoamaan. Jos yhtiö näin tekisi, asiaan liittyisi ilmeinen riski siitä, että yhtiön voitaisiin todeta syyllistyneen omankädenoikeuteen, joka on rikoslain mukaan rangaistava teko.

Jos siis esimerkiksi yhtiön oma vuokralainen muuttaa pois, mutta jättää varaston tyhjentämättä vuokrasuhteen päätyttyä, ensin yritetään kehottaa vuokralaista tavarat noutamaan. Ellei tavaroita kehotuksesta huolimatta tulla hakemaan, yhtiön tulee hakea hallinnan palautusta hakemalla vuokralaiselleen tai tässä tapauksessa paremminkin hänen tavaroilleen käräjäoikeudesta häätöä. Jos varasto on osakashallintainen ja osakkaan vuokralaiselleen luovuttama, vastaavassa tilanteessa häätöä hakee osakas vuokralaiselleen. Jos osakkeet myyvä ei tyhjennä osakashallintaista varastoa, häätöä hakee osakkeiden uusi omistaja, ei yhtiö.

Häkkikomeron verkkoseinän läpi pystyy helposti toteamaan senkin, että osa varastoista pursuaa tavaraa ja varastot ovat hyvinkin selvästi asukkaiden käytössä. Joskus kaikki tavarat eivät enää mahdu omaan varastokoppiin, vaan niitä on sijoitettu myös varastotilan käytäville. Näissä tilanteissa asukkaita kannattaa kehottaa siirtämään käytävillä olevat tavaransa pois. Ellei asukas saa varastoonsa järjestelemällä lopuille tavaroilleen riittävästi tilaa, tulee ensisijaisesti asukkaan itse hankkiutua näistä ylimääräisistä tavaroistaan eroon.

Jos varastotilan käytäville unohdetut tai sinne tarkoituksella sijoitetut tavarat aiheuttavat yhtiössä päänvaivaa, on hyvä huomata, että eivät varastotilojen käytävät kuitenkaan osakashallintaisia tai osakkaiden yksinomaisessa käytössä ole. Niiden siivoamisen osalta voidaan menetellä samalla tavalla kuin yleensäkin yhtiön hallintaisten tilojen osalta.

Ensin annetaan kehotus siirtää tavarat käytävältä omiin varastoihin tai asuntoihin. Jos käytävillä tämän jälkeen edelleen on tavaroita, ilmoitetaan asukkaille siitä, että tiettynä ennalta kerrottuna syyssiivouksen päivänä nämä käytäville hylätyt tavarat tullaan siirtämään yhtiön tilaamalle jätelavalle, josta ne kuljetetaan kaatopaikalle. Ilmoittamisen suhteen pyritään antamaan riittävästi aikaa ja tiedotetaan asukkaita siten, että viesti todennäköisesti myös kaikki yhtiössä tavoittaa. Lopuksi vielä kaiken varalta kuvataan hävitettävä omaisuus, lähinnä sen varalta, että joku väittäisi arvo-omaisuuttaan siivouksen yhteydessä hävitetyn. 

Pyörällä koko talo – Opas taloyhtiöille parempaan pyöräpysäköintiin

 Virpi Hienonen

Virpi Hienonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.