Vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja isännöitsijälle

18.3.2019

Etenkin nyt yhtiökokouskauden kynnyksellä puhelinneuvontaan tulee aika ajoin kysymyksiä vastuuvapauden myöntämisestä tai sen epäämisestä yhtiön johdolle, eli yhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle. Mitä vastuuvapauden myöntäminen merkitsee ja tuleeko vastuuvapaudesta päättää kerralla koko johdon osalta

Asunto-osakeyhtiölain mukaan varsinainen yhtiökokous päättää vastuuvapauden myöntämisestä yhtiön johdolle. Vastuuvapaudesta päätettäessä tulee huomioida kaikki tilikauden aikana hallituksen jäseninä tai isännöitsijänä toimineet henkilöt. Usein tilikauden aikana on käytännössä toiminut kaksi eri hallitusta, joissa on voinut olla eri henkilöt. Isännöitsijäkin on voinut vaihtua tilikauden aikana.

Yhtiökokouksen päätös vastuuvapauden myöntämisestä yhtiön johdolle vaikuttaa hallituksen jäsenten ja isännöitsijän vahingonkorvausvastuuseen; vahingonkorvauskannetta ei enää voi pääsääntöisesti nostaa vastuuvapauden myöntämisen jälkeen. Jos yhtiökokoukselle ei kuitenkaan ole annettu oikeita ja riittäviä tietoja päätöksestä tai toimenpiteestä, johon korvausvelvollisuus perustuu, yhtiökokouksen päätös ei ole sitova eikä näin ollen estä myöhempää kanteen nostamista.

Päätös vastuuvapaudesta voidaan tehdä kerralla koko johdolle, mutta jokaisen vastuuhenkilön vastuuvapaudesta voidaan päättää myös erikseen.

 Pauliina Haapsaari

Pauliina Haapsaari

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.