Voiko asunnon uusi omistaja olla vastuussa edellisen omistajan vastikerästeistä?

7.11.2022

Asunnon omistajan vaihtuessa joudutaan toisinaan pohtimaan, voiko taloyhtiö periä edellisen omistajan mahdollisia vastikerästejä uudelta omistajalta. Entä mitä asunnon ostajan kannattaa tällaisessa tilanteessa huomioida?

Asunto-osakeyhtiölain 3 luvun 7 §:n mukaan asunnon uusi omistaja on edellisen omistajan ohella vastuussa tämän laiminlyömästä yhtiövastikkeesta. Lisäksi uusi omistaja on vastuussa sellaisista laiminlyödyistä käyttökorvausmaksuista, kuten pesutupamaksuista, jotka on yhtiöjärjestysmääräyksen perusteella rinnastettu vastikkeeseen. Uusi omistaja voi siis joutua lopulta maksamaan myös aiemman osakkaan laiminlyömiä vastikkeita.

Uuden omistajan vastuu ei ole kuitenkaan täysin rajaton. Uuden omistajan vastuun enimmäismäärä on yhtä suuri kuin yhtiövastikkeen yhteenlaskettu määrä siltä kuukaudelta, jona omistusoikeus siirtyi, ja sitä välittömästi edeltävältä viideltä kuukaudelta. Uusi omistaja voi siten olla vastuussa vastikerästeistä enintään kuuden kuukauden ajalta.

Isännöitsijäntodistus on myös keskeisessä asemassa uuden omistajan vastuun kannalta, sillä isännöitsijäntodistukseen on merkittävä maksamattomat yhtiövastikkeet. Uusi omistaja ei nimittäin vastaa sellaisesta entisen omistajan laiminlyömästä yhtiövastikkeesta tai maksusta, jota ei ole mainittu isännöitsijäntodistuksessa ja joka on erääntynyt maksettavaksi ennen todistuksen päiväystä. Asunnon ostajalla on kuitenkin riski joutua vastuuseen myös niistä vastikerästeistä, jotka ovat erääntyneet maksettavaksi isännöitsijäntodistuksen antamisen jälkeen.

Vaihtui asunnon omistaja tai ei, taloyhtiön johdon kannattaa joka tapauksessa olla tarkkana ja puuttua tilanteeseen aina nopeasti, jos vastikkeita jää maksamatta.

 Minni Yli-Olli

Minni Yli-Olli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.