× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kiinni to–pe 25.–26.4. Tarkista oman paikallisyhdistyksesi palvelujen aukiolo yhdistyksen sivuilta. Palvelemme normaalisti taas maanantaina 29.4.
× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kiinni to–pe 25.–26.4. Tarkista oman paikallisyhdistyksesi palvelujen aukiolo yhdistyksen sivuilta. Palvelemme normaalisti taas maanantaina 29.4.

Yhtiökokouksessa päätetyn asian uudelleenkäsittely

12.10.2020

Joskus taloyhtiössä saattaa tulla vastaan sellainen tilanne, että yhtiökokouksessa on juuri päätetty isosta (ja kalliista) korjausurakasta, esimerkiksi käyttöikänsä loppuun tulleiden kylpyhuoneiden saneeraamisesta. Yhtiökokouksessa on kaikki sujunut lakia ja yhtiöjärjestystä noudattaen, eikä päätöksenteossa sinänsä ole mitään moitittavaa. Yhtiökokouksen enemmistö on kannattanut hankkeeseen ryhtymisestä. Yhtiökokouksen jälkeen vähemmistöön jääneet osakkaat vaativat ylimääräistä yhtiökokousta koolle päättämään uudelleen saneeraukseen ryhtymisestä sen takia, että edellisen yhtiökokouksen lopputulos ei heitä miellytä.

Lain mukaan ylimääräinen yhtiökokous on pidettävä mm. silloin kun 1/10 tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi osa kaikista osakkeenomistajista sitä vaativat. Voivatko vähemmistöön jääneet osakkaat näin ollen vaatia, että korjausurakkaan ryhtymisestä on päätettävä uudelleen ylimääräisessä yhtiökokouksessa?

Asunto-osakeyhtiölaissa tähän ei oteta suoraan kantaa. Sen sijaan lain esitöissä on viitattu korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuihin. Oikeuskäytännössä on todettu, että yhtiökokousta ei ole pakko kutsua koolle käsittelemään uudelleen juuri päätettyä asiaa. Ratkaisevaa näissä tilanteissa on se, että onko kysymys juuri samasta asiasta, vai onko päätettävän asian luonne muuttunut uudeksi. Joissakin tilanteissa voi käydä niinkin, että uusien tietojen johdosta asia muuttuukin sellaiseksi, että sitä voidaan pitää uutena tai sillä tavalla muuttuneena, että ylimääräinen yhtiökokous tulisi osakasvähemmistön vaatimuksesta kutsua koolle. Mikäli vähemmistöosakkaat ovat vain erimielisiä yhtiökokouksessa tehdystä päätöksestä esimerkissä kuvatun tavoin, ei ylimääräistä yhtiökokousta tarvitse kutsua koolle käsittelemään asiaa uudelleen.

 Jaakko Lindfors

Jaakko Lindfors

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.