Miten teillä maksetaan vesimaksuja?

21.8.2015

Neuvontaan tulee usein kysymys taloyhtiön vesimaksuista. Millä perusteella vesimaksuja kuuluu taloyhtiössä maksaa? Maksetaanko vesimaksuja huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella, vesimittareiden perusteella vai jollain muulla perusteella?

Vastaus riippuu taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä. Taloyhtiö perii vesimaksuja yhtiöjärjestykseen kirjatun maksuperusteen mukaisesti. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa vesimaksuista lainkaan, katetaan vedestä aiheutuvat kustannukset hoitovastikkeilla, jolloin kustannukset maksetaan vastikeperusteen mukaisesti.

Jos yhtiöjärjestyksessä on puolestaan todettu, että vesimaksut maksetaan huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella, maksetaan vesimaksu henkilöluvun mukaisesti. Osakkeenomista on velvollinen ilmoittamaan huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärän yhtiölle, kun henkilömäärä on vastikkeen perusteena.

Vesimaksuperusteena voi olla myös mitattu veden todellinen kulutus. Tällöin yhtiöjärjestyksessä on oltava määräys vesimaksusta mittarien osoittaman kulutusmäärän mukaisesti ja huoneistoissa on oltava mittarit, joiden avulla kulutus voidaan laskea.

Johanna Reen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.