Muistilista kesäksi

8.7.2016

Kesälomien alkaessa osa asunto-osakeyhtiöiden osakkeenomistajista siirtyy kesän viettoon mökille tai pidemmälle lomamatkalle Suomeen tai ulkomaille. Lomalla on luonnollisesti tarkoitus rentoutua, mutta ennen lomille lähtöä on syytä varmistua muutamasta perusasiasta, jotta rento lomatunnelma ei pääse häiriintymään.

Vastikkeet erääntyvät maksettaviksi myös niinä kuukausina, joina osakkeenomistaja lomailee muualla kuin huoneistossaan. Vaikka näissä tilanteissa on kiusaus ajatella, ettei muualla aikaansa viettävänä edes aiheuta yhtiölle kuluja, syntyy näinäkin kuukausina yhtiölle tavalliseen tapaan kuluja esim. käytetystä energiasta, kiinteistönhuollosta tai taloushallinnosta. Loma ei siis vapauta vastikkeenmaksuvelvollisuudesta. Sama pääsääntö koskee myös vesimaksuja. Maksamalla vastikkeet ja vedet ajoissa, välttää lomailija ikävät yhteydenotot yhtiön johdolta. Verkkopankkeihin ohjelmoitavat automaattiset maksuohjelmat ovat kätevä apuväline, jota osakkeenomistaja voi hyödyntää.

Ennen asunnosta lähtöä, on hyvä muistaa kääntää astian- ja pyykinpesukoneen vesihanat kiinni. Myös sähkölaitteet on syytä kytkeä pois päältä. Ikkunat tulee myös luonnollisesti muistaa sulkea ja mahdolliset hälytysjärjestelmät tietenkin kytkeä päälle. Valoja ei kannata jättää palamaan, mutta jos haluaa, että koti näyttää "asutulta", voi jotkin yksittäiset lamput kytkeä toimimaan ajastimella. Pimeääkin asuntoa varmempi merkki siitä, että kukaan ei ole ollut pitkään aikaan kotona, on täpötäysi postilaatikko. Muista siis kääntää postisi mökille tai pyytää vaikka naapuria ajoittain tyhjentämään postit – tällöin täysi postilaatikko ei anna varkaille vihjettä helposta murtokohteesta.

Huolehtimalla näistä muutamista perusasioista loma sujuu varmasti mukavammin. Jos haluaa pelata oikein varman päälle, voi pyytää ystäväänsä silloin tällöin käymään huoneistossa tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Mukavaa kesää!

 Joachim Lindholm

Joachim Lindholm

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.