Taloyhtiöiden kustannuskehityksessä ollaan murroksen keskellä – Helsingin kaukolämpötariffin korotus poikkeuksellisen suuri

9.9.2021

Kuntakohtaisten kiinteistökulujen vertailu – Indeksitalo 2021 – on julkaistu. Yleislinja on se, että kustannuspaineet ovat rantautumassa yhä useampaan kuntaan, mutta vaihtelu on valtavan suurta.

Helsingin kaukolämmön raju korotus iskee moniin kukkaroihin

Ajankohtainen Helsingin kaukolämpötariffien peräti 30 % nosto lokakuusta alkaen ei näy vielä julkaistuissa Indeksitalo-luvuissa. Mutta Indeksitalo-mallin raporteilla voi ketterästi sormiharjoitella vaikutuksia. Esim. 30 % korotus kaukolämmön kustannukseen Helsingissä (2021 vertailun lukema: 1,38 e/m2/kk) merkitsisi 41 sentin korotusta hoitokuluihin. Se yksin nostaisi hoitokuluja Indeksitalon mukaisissa taloissa n. 6 % (hoitokulut kerrostaloissa pk-seudulla noin 6 e/m2/kk).

Tästä voi laskea myös asumismenopaineiden arviot niin omistus- kuin vuokrapuolelle. PTT:n, Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Asumismenot-laskentakehikolla vanhan kerrostalokohteen asumismenoihin 30 % kaukolämmön korotus toisi noin 2 prosentin kasvupaineen. Vuokrannostopaine-arviot ovat karkeasti: vapaarahoitteisessa n. 2 % ja Ara-kannassa 3 %. Kertauksena vielä se, että kyse on esim. tyypillisen 1970-lukulaisen taloyhtiön tapaus, joka on kaukolämmityksessä, eikä sisällä merkittäviä energiankäyttöön vaikuttavia muita toimenpiteitä, esimerkiksi lämpöpumppuja tai laajaa peruskorjausta.

Energiapolitiikan ja markkinoiden kehitys on siten johtamassa lyhyellä aikavälillä erittäin merkittäviin kustannus- ja inflaatiopaineisiin, joka seurannaisvaikutuksineen aiheuttaa painetta myös palkkoihin ja sosiaaliturvan tarpeeseen. Kulujen painopiste siirtyy entisestään veroihin ja energiaan, mitä on tapahtunut jo toistakymmentä vuotta. Vaikutuksia tulee myös taloyhtiöiden ylläpito- ja investointitarpeisiin, ja asuntomarkkinoiden kautta myös suhteellisiin arvoihin. Mutta viiveet ovat pitkiä, markkinoiden läpinäkyvyys ei nykyisellään ole kovin suuri.

Kaukolämpötariffeissa isot kuntakohtaiset vaihtelut 2021 - Ilmastopolitiikan ja markkinakehityksen muutokset iskevät moniin kuntiin ja taloyhtiöihin

Kaukolämmön keskikustannus nousi vertailussa 1,2 prosenttia viime vuodesta, mutta vaihtelu oli huomattavan suurta. Eniten kaukolämmityksen vertailukustannus kohosi Seinäjoella, Torniossa, Tuusulassa ja Järvenpäässä, joissa nousu oli 7 – 9 prosenttia. Myös 3 – 6 prosentin nousuvälille osui monta kuntaa. Miinusmerkkiset vertailukustannuksien kehitykset rekisteröityivät Saloon, Kangasalle, Sastamalaan sekä Lempäälään ja Raaheen. Salossa vertailulukema laski 12 prosenttia vuodessa. On kuitenkin huomattava se, että miltei 30 kunnassa vertailulukema pysyi vuoden aikana ennallaan. 

Tilastokeskuksen tuoreen energianhintatilaston perusteella nähdään, että fossiilisten polttoaineiden hinnat ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Tämä koskee kivihiiltä, maakaasua, öljyä ja turvettakin. Myös metsähakkeessa oli neljän prosentin kallistuminen vuositasolla.

Energianhintojen rajut muutokset juuri 2021-2022 taitavat osin tarkoittaa myös sitä, että korona-pandemia siirsi päästökaupan hintojen ja energiamarkkinoiden muita nousupaineita runsaalla vuodella eteenpäin. Nyt lisäksi EU:n komission esitys ilmastopaketista on jo luonnosvaiheessa vaikuttamassa markkinoihin tuntuvasti. Helsingin osalta energiayhtiön strategisia suuntaviivoja on hiottu ison poliittisen paineen alla muutaman vuoden. Seuraukset hahmottuvat nyt kirkkaina.

Helsinkiläisten kaukolämpötalojen budjetin ja pitkän ajan suunnitteluun onkin viimeistään nyt otettava vahva ote. Markkinat ovat myllerryksessä, ja pääkaupunkiseudun korjausmarkkinalla on varmasti jo muutenkin aktiivista, joten huolelliselle työlle on nyt jos koskaan iso tarve!

Kiinteistöliiton Indeksitalo 2021: Kiinteistökustannukset nousseet tänä vuonna useissa kunnissa

Raportti-työkalusta pystyt katsomaan 59 kaupungin kustannuksia, parhaimmillaan vuodesta 2009 lähtien. Power BI-raporteissa on neljä välilehteä, joiden sisällä pystytään tarpeiden mukaan vaihdella kohteita ja aikaväliä, jolloin aineistoon saadaan syvällisempi tulkinta.  

Jukka Kero

Jukka Kero

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton pääekonomisti

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.