Vanhaa korjaten vai kokonaan uutta – taloyhtiön putkiremonteissa on monta tapaa

2.6.2017

Taloyhtiöiden putkiremontit pyörivät eri medioissa varsin tiuhaan. Näkökulma tuntuu useimmiten olevan riippuvainen kertojan taustasta. Perinteisien menetelmien puolesta puhuvat niitä toteuttavat ja vaihtoehtoisia menetelmiä puolestaan kannattavat niihin kytköksissä olevat tahot.

Mikä sitten on taloyhtiön kannalta järkevin ratkaisu? Vastausta tähän kysymykseen kannattaa lähteä hakemaan hankesuunnittelun kautta. Hankesuunnitteluvaiheessa selvitetään paitsi eri vaihtoehdot ja niiden kustannukset, myös osakkaiden toiveet ja tarpeet. Taloyhtiön kannalta paras kokonaisuus on melkein aina kompromissi, jossa kaikille mieluisinta ratkaisua ei yleensä ole olemassa. Laitetaanko kaikki uusiksi, sukitetaanko vain viemärit, vai yhdistetäänkö uusivia ja säilyttäviä menetelmiä? Vaihtoehtoja on paljon eikä yksi vastaus sovi kaikille. Lopullisen päätöksen tekee aina yhtiökokous.

Taloyhtiön hallituksen pitää myös muistaa oma vastuunsa yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvista korjauksista. Ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä, on yhtiö vastuussa märkätilojen vesieristeestä sekä vesi- ja viemärijärjestelmästä. Vanhan rakenteen pettäessä yhtiö on maksaa syntyneet vahingot. Edes laaja kiinteistövakuutus ei korvaa normaalista kulumisesta aiheutuvia vahinkoja.

Hyvin tehty hankesuunnitelma ottaa huomioon osakkaiden mielipiteen, mutta antaa päätöksenteon tueksi myös neutraalit lähtötiedot yhtiön todellisesta tilanteesta. Kun lähtötiedot on selvitetty kattavasti, voidaan varsinainen korjaushanke suunnitella niin, että järkevästi yhdistettävät remontit voidaan toteuttaa samanaikaisesti, tai niihin osataan varautua ennalta. Esimerkiksi lämmöntalteenotto voidaan toteuttaa putkiremontin yhteydessä, tai kaikki tarvittavat putket ja läpiviennit tehdään valmiiksi, jotta samoja työmiehiä ei tarvitse kutsua parin vuoden päästä uudestaan paikalle.

Hankesuunnitelman antamien lähtötietojen perusteella yhtiökokouksen pitäisi pystyä tekemään päätös, joka on yhtiön edun mukainen, mahdollisimman hyvä kompromissi. Hankesuunnittelun aikana on tärkeä tiedottaa asukkaita ja osakkaita aktiivisesti suunnitteluprosessin kulusta ja tuloksista. Hankesuunnittelun aikana tulisi pitää myös vähintään yksi infotilaisuus, jossa kerrotaan mitä on saatu selville. Näin osakkaat pääsevät vaikuttamaan prosessin kulkuun ja lopputulos on todennäköisimmin onnistunut.

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen Neuvontainsinööri Matts Almgrén.

Matts Almgrén

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.