Sähköautojen latauspisteiden toteuttaminen taloyhtiössä

Latausvalmiutta taloyhtiöissä koskeva lainsäädäntö velvoittaa taloyhtiöt, joilla on vähintään viisi pysäköintipaikkaa, asentamaan autopaikoille latausvalmiuden seuraavan rakennuslupaa edellyttävän, autopaikkoja tai niiden sähköjärjestelmää koskevan laajemman korjaushankkeen yhteydessä. Velvoitetta ei ole latauspisteiden asentamiseen, vaan valmiuden toteuttamiseen.

Taloyhtiössä kannattaa keskustella latauspisteiden toteuttamisen tarpeesta ja toteuttamisen edellytyksistä osakkaiden sekä asukkaiden kanssa etukäteen, jo ennen kuin asukkaat hankkivat sähkö- tai hybridiautoja.

On useita erilaisia tapoja toteuttaa sähkö-ja hybridiautojen latauspisteitä taloyhtiössä niin hallinnollisesti kuin teknisesti. Latauspisteitä voi toteuttaa

  • taloyhtiön hankkeena
  • yksittäisen osakkaan muutostyönä tai
  • osakasvähemmistön hankkeena.

Ohje sähköautojen latauspisteiden toteuttamiseksi

Kiinteistöliitto on julkaissut ohjeen taloyhtiöille sähköautojen latauspisteiden toteuttamiseksi. Ohjeen tarkoitus on selventää niitä toimia, mitä taloyhtiössä vaaditaan sähköautojen latauspisteiden toteuttamiseksi taloyhtiön hankkeena, yksittäisen osakkaan muutostyönä tai osakasvähemmistön hankkeena. Tämä 8.4.2021 päivitetty ohje on vapaasti saatavissa Issuu.com-palvelusta Kiinteistöliiton tililtä - klikkaa tästä!

Avustusta ARA:lta latauspisteiden toteuttamiseen

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustusehdot sekä määrärahan suuruus vaihtelevat vuosittain. Lue lisää ARA:n sivuilta - klikkaa tästä!

Katso verkkoluento

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöissä -webinaarin 13.9.2022 tallenne on avoimesti kaikkien katsottavissa Kiinteistöliiton YouTube-videokanavalta. Katso tallenne - klikkaa tästä! 

 

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.