× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kesälomalla 15.–26.7. Palaamme palvelemaan porrastetusti maanantaina 29.7. Voit tarkistaa oman alueellisen jäsenyhdistyksesi auki olevat palvelut yhdistyksen omilta sivuilta www.kiinteistoliitto.fi/yhdistykset .
× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kesälomalla 15.–26.7. Palaamme palvelemaan porrastetusti maanantaina 29.7. Voit tarkistaa oman alueellisen jäsenyhdistyksesi auki olevat palvelut yhdistyksen omilta sivuilta www.kiinteistoliitto.fi/yhdistykset .

Osallistu yhtiökokoukseen!

Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa tehdään joka kevät miljardien eurojen arvoisia päätöksiä. Päätöksillä on vaikutusta miljoonien suomalaisten elämään - ja kukkaroon. Sen vuoksi on tärkeää, että jokainen meistä vaivautuu paikalle oman taloyhtiönsä tärkeimpään tilaisuuteen, yhtiökokoukseen.

Tukea taloyhtiösi toimintaan on tarjolla - tutustu alueesi Kiinteistöliiton yhdistyksen palveluihin!

Jos et vielä tullut vakuuttuneeksi siitä, miksi juuri sinun kannattaisi käyttää muutama tunti elämästäsi yhtiökokouspapereiden läpikäymiseen ja kokoukseen osallistumiseen, vilkaise seuraavat viisi vinkkiä.

1. Sinäkin voit viedä asiasi yhtiökokouksen käsiteltäväksi

Osakkaana sinulla on oikeus saada asiasi yhtiökokouksessa käsiteltäväksi, jos esität niitä riittävän ajoissa hallitukselle otettavaksi yhtiökokouksen esityslistalle. Asioiden on kuuluttava yhtiökokouksen päätösvaltaan.

Kokouksen alussa esityslistalle voidaan vielä ottaa asioita keskusteluun, mutta niistä ei voida päättää, jos ne eivät ole mainittuna kokouskutsun yhteydessä.

2. Yhtiökokouksessa vaikutat oman taloyhtiösi päätöksiin 

Yhtiökokouksessa vaikutat oman taloyhtiösi tärkeimpiin päätöksiin. Kannattaa muistaa, että jo päätettyihin asioihin ei kokouksen jälkeen enää palata. Päätöksenteossa kannattaa siis olla mukana silloin, kun sen aika on. Jälkipuheet pyykkituvassa eivät enää auta.

3. Kysy, niin saat vastauksen

Osakkaana sinulla on taloyhtiön asioista kyselyoikeus, joka on lain mukaan rajattu yhtiökokoukseen. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus vastata kysymyksiin. Kysymyksiä kannattaa miettiä jo ennen kokousta samalla, kun tutustut yhtiökokouksen asiakirjoihin. Muista, että kysymykset pitää esittää silloin, kun niitä esityslistan mukaan kuuluu käsitellä.

4. Tietoa tulee, vaikket kysyisikään

Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa taloyhtiön talousarviosta, yhtiövastikkeesta ja korjaushankkeista. Lisäksi kokouksessa valitaan taloyhtiön hallitus sekä tilin- ja/tai toiminnantarkastajat. Nämä ovat isoja asioita. Siksi sinun kannattaa olla vähintäänkin paikalla kuulemassa, kun näistä asioista keskustellaan ja päätetään.

5. Yhtiökokouksessa vaikutat siihen, kuka valitaan hallitukseen

Taloyhtiön hallituksen valitseminen on yksi yhtiökokouksen tärkeimmistä päätöksistä. Hallitus huolehtii yhtiön taloudesta, hallinnosta, rakennuksista, piha-alueesta ja yhtiön toiminnasta. Ei ole samantekevää, kuka hallitukseen valitaan. Ovatko taloyhtiön parhaat voimat varmasti käytössä?

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.