Esteellisyys yhtiökokouksessa

Osakkeenomistaja voi olla yhtiökokouksessa esteellinen. Esteellisyys yhtiökokouksessa tarkoittaa sitä, että osakas tai hänen valtuutettunsa ei saa äänestää kyseisessä asiassa. Osakkaalla tai hänen valtuutetullansa on kuitenkin oikeus osallistua keskusteluun ja tehdä päätösehdotuksia asiassa. Esteellisyys koskee siis vain äänestämistä. Jos taloyhtiön kaikki osakkaat ovat esteellisiä, ei esteellisyyssäännöksiä tällöin noudateta.

Lisäksi esteellisyyden osalta on huomioitava osakeryhmän jakamattomuus. Jos yhteisomistajista toinen on esteellinen, esteellisyys koskee koko osakeryhmää, eikä osakeryhmän osalta toinenkaan yhteisomistajista voi osallistua äänestykseen.

Esteellisyys syntyy tilanteissa, joissa osakkaan ja yhtiön etu on ristiriidassa keskenään. Lain mukaan osakas ei saa äänestää asiassa, joka koskee:

  • osakkeenomistajan itsensä ja yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustointa
  • vastuuvapauden myöntämistä osakkeenomistajalle itselleen
  • kannetta osakkeenomistajaa itseään vastaan
  • osakkeenomistajan itsensä vapauttamista vahingonkorvausvelvollisuudesta tai muusta velvoitteesta yhtiötä kohtaan
  • sellaista osakkeenomistajan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien hallinnassa olevien huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta tai
  • osakkeenomistajan osakehuoneiston ottamista yhtiön hallintaan.

Osakkeenomistaja tai hänen valtuutettunsa ei myöskään saa äänestää yhtiön ja kolmannen välisestä asiasta, jos hänellä on odotettavissa siitä olennaista etua, joka saattaa olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssa.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.